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Dear Joni: 
  
You asked NPLAN whether produce grown in a community garden on municipal property (and perhaps 
also on school property) could be considered a public gift. You also wanted to know the definition of 
public gift. As you know, NPLAN does not give legal advice but I can certainly provide you with 
information to help clarify this topic. 
  
The California constitution prohibits government from making or authorizing any gift of public money or 
thing of value to any individual, municipality, or corporation. (Cal. Const. Art. XVI, §6.) The term “gift” 
includes all appropriations of public money for which there is no authority or enforceable claim to the 
funds. California courts have consistently held that money spent for public purposes is not a gift even 
though private persons may benefit. (See, e.g. Teachers’ Retirement  Board v. Genest, 154 Cal.App.4th 
1012 (2007)) California courts have also held that public health is a legitimate interest of government, and 
therefore money spent to promote public health is an expenditure for a public purpose. (See, 
e.g. Community Memorial Hospital of San Buena Ventura v. County of Ventura, 50 Cal.App.4th 199 
(1996)) 
  
In this case, a strong argument can be made that a community garden located on municipal property is 
not a gift of public funds because community gardens are for public purpose, use, and benefit. Community 
gardens are by definition open to the community and serve the public purpose of increasing the public’s 
access to healthy foods, which promotes the health of citizens and improves the local food system. 
Community gardens also foster community food security by supplying the fresh produce that is often 
absent from urban food environments and decreases the amount of food that needs to be brought into the 
city from great distances, reducing the carbon fuel used within the food system. Finally, community 
gardens provide an added opportunity for residents to engage in moderate physical activity. Given these 
benefits, a court would likely find the program promotes the public’s health and welfare and does not 
constitute an unlawful gift of public funds.  
  
Indeed several California cities have community gardens on municipal property. San Francisco’s 
Department of Parks and Recreation supports and manages 35+ gardens on city-owned property. 
(http://sfrecpark.org/CommunityGardens.aspx) Palo 
Alto (http://www.cityofpaloalto.org/living/news/details.asp?NewsID=457&TargetID=41) 
and Sacramento(http://www.cityofsacramento.org/parksandrecreation/parks/community_garden.htm) 
also have and run community garden programs on municipal property. 
  
I hope this information is helpful to you.  Should you have any other questions or need further 
clarification, please do not hesitate to contact me. 
  
Kind regards, 
  
Stephanie Stevens 
Staff Attorney 
Public Health Law and Policy 
2201 Broadway, Suite 502 
Oakland, CA 94612 
p: 510.302.3384 
f:  510.444.8253 
e: ststevens@phlpnet.org 
w: www.phlpnet.org 
  
The information in this message is provided for informational purposes only, and does not constitute legal 
advice.  Public Health Law & Policy and its projects do not enter into attorney-client relationships. 
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